SpaMasaj

SpaMasaj

Kinetoterapie

EVALUAREA PACIENTULUI : GRATIS! Durata şi preţul şedinţei/abonamentului sunt stabilite în funcţie de compexitatea tratamentului pe care pacientul va trebui să-l urmeze.

Kinetoterapie, ortografiata şi chinetoterapie, denumită şi chineziterapie sau kinetologie medicală este un tip de gimnastică medicală, care înseamnă, etimologic, terapia prin mişcare. Se foloseşte pentru recuperare medicală şi constă, pe lângă efectuarea unor exerciţii, într-un ansamblu de tehnici şi metode aplicate în funcţie de fiecare persoană şi afecţiunea pe care o prezintă.

Kinetoterapia face parte din medicina fizică şi studiază mecanismele neuromusculare şi articulare care îi asigură omului activităţile motrice normale. Are la bază mişcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcţii diminuate.

O şedinţă de kinetoterapie începe prin evaluarea pacientului din punct de vedere motric şi muscular, deoarece un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exerciţii care stimulează muşchii pacientului.

Stresul cotidian şi bolile afectează musculatura, care prin kinetoterapie aceasta se poate regenera.

Obiectivele kinetoterapiei se referă, în primul rând la redobândirea forţei musculare şi a capacităţii de a face efort, la redobândirea controlului şi a echilibrului muscular, la îmbunătăţirea legăturii dintre creier şi muşchi, precum şi la corectarea traumatismelor.

Toate aceste obiective au un scop comun, acela de a restaura funcţiile normale ale nervilor, normalizarea digestiei, a mişcării, a funcţiilor endocrine, a imunităţii sau chiar a funcţiilor unor organe.

Cu toate aceste, kinetoterapia nu poate vindeca boli precum diabetul, boli ale inimii sau cancer, dar le poate preveni.

Kinetoterapia stimulează întregul potențial al corpului pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeutul încearcă să stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: cea fizică, chimică, emoționala şi deseori spirituală.

În cadrul şedinţelor de kinetoterapie, pe lângă stimularea fizică, kinetoterapuetul caută anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, în spatele problemelor de sănătate.

Kinetoterapeuţii susţin că fiecare muşchi are o legătură directă cu un organ, iar atunci când un muşchiul este slăbit sau imobilizat pot apărea disfuncţii şi la nivelul organelor. Tehnicile utilizate în kinetoterapie variază în funcţie de boala pacientului, însă de cele mai multe ori kinetoterapia ajunge să combine partea de exerciții fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutriţionale sau chiar cu manevre pentru scăderea hipertoniei musculaturii.

Principalele beneficii:

  • Relaxarea
  • Corectarea posturii şi aliniamentului corporal
  • Creşterea mobilităţii articulare
  • Creşterea forţei şi rezistenţei musculare
  • Corectarea deficitului respirator
  • Antrenamentul la efort
  • Reeducarea sensibilităţii

Tipuri de kinetoterapie

  • Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importantă secţiune deoarece prin intermediul mişcării se urmăreşte refacerea funcţiilor organismului diminuate în urma unor traumatisme sau în urma unor boli. În cazul în care un muşchi este afectat ireversibil se urmăreşte antrenarea altor muşchi care să preia parţial din funcţiile celui afectat.
  • Kinetoterapia profilactică. În cadrul aceste terapii, se urmăreşte menţinerea stării de sănătate sau oprirea cronicizării unei boli atât prin intermediul exerciţiilor fizice, dar şi prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.